اطلاعات مفید درباره آسانسور کششی:

آسانسور کششی نوعی از آسانسور است که امروزه بسیار رایج میباشد. آسانسور های کششی توسط نیروی محرکه و سیم بکسل ها به حرکت در می آیند در اینجا سعی داریم شمارا با نحوه نصب و چگونگی کارکرد آسانسور های کششی آشنا کنیم

 

اولین آسانسور کششی: اولین آسانسور کششی توسط فردی به نام آلیشا اوتیس اختراع شد. این اولین وسیله بالا بر نبود اما اختراع اوتیس شکل امروزی تر همراه با ترمز ایمنی داشت که مانند همین آسانسور های کششی حال حاضر است.آسانسور های کششی مانند اکثر آسانسور های دیگر دارای کابین،وزنه،نیروی محرکه،سیم بکسل آسانسور، تابلو فرمان و غیره هستند. این آسانسور ها در نوع نصب به مدل های مختلفی تقسیم میشوند که به چند مورد از آنها اشاره خواهیم نمود.در ابتدا این که تمامی آسانسورهای کششی در یه موضوع مشترک هستند و آن داشتن قاب وزنه است که مانند الاکلنگ با حرکت در کنار کابین آسانسور باعث حرکت کابین میشود.برای اینکه راحت تر متوجه طریقه حرکت کابین بشوید مدل های مختلف آسانسور های کششی را یک به یک توضیح خواهیم داد.

انواع آسانسور کششی:

آسانسور های کششی  را بطور کلی میتوان براساس دسته بندهای زیر تقسیم بندی کرد.

 

۱. نحوه نصب سیم بکسل آسانسور و سیستم تعلیق : به چهار تیپ یک به یک-دو به یک-سه به یک و چهار به یک تقسیم میشوند.

۲. همچنین در اجرا و جایگذاری ریل ها میتوان آنها را به تیپ های وزنه بغل و وزنه پشت تقسیم نمود.

۳. از نظر جایگذاری و تعداد درب ها نیز میتوان به تک درب دو درب تونلی و دو درب مجاور یا (L) اشاره نمود که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.

۴. آسانسور های کششی از نظر سیستم محرکه و تابلو فرمان به دو دسته اصلی یعنی یعنی دو سرعته (AC2)و تک سرعته(vvvf) تقسیم میشوند

آسانسور کششی براساس نحوه نصب سیم بکسل و سیستم تعلیق:

آسانسور کششی براساس نحوه نصب سیم بکسل و سیستم تعلیق:

آسانسور یک به دو به یک:

تقریبا ۹۵% آسانسور های نصب شده از این دو سیستم تعلیق پیروی میکنند .
آسانسور های کششی یک به یک »  به صورت کاملا ساده دارای دو فلکه یکی فلکه موتور و دیگری فلکه هرزگرد میباشند و طریقه بکسل بندی آنها به صورت کاملا ساده مییاشد به طوریکه یک سر سیم بکسل آسانسورها به کابین وصل میشود و از روی فلکه موتور و فلکه هرزگرد گذشته و به قاب وزنه میرسد. اینگونه با حرکت کابین رو به بالا قاب وزنه رو به پایین حرکت مینماید و این امر باعث کمک به حرکت راحت تر و سبک تر کابین میشود.علت وجود فلکه هرزگرد بالا بردن سطح اصطحکاک سیم بکسل و فلکه میباشد که اصطلاحا به آن زاویه پیچش یا آلفا میگویند.

نصب سیستم های دو به یک »   در سیستم دو به یک کمی سیستم پیچیده تر است اما زاویه آلفا بیشتر شده و سر خوردگی را بسیار پایین میاورد. در سیستم دو به یک طریقه نصب های زیادی موجود است که به عنوان مثال میتوان به سیستم های زیر اشاره نمود
۱:یک فلکه روی کابین و یک فلکه روی قاب وزنه
۲:دو فلکه روی کابین یک فلکه روی قاب وزنه
۳:دو فلکه روی کابین دو فلکه روی قاب وزنه
۴:دو فلکه زیر کابین یک فلکه روی قاب وزنه
۵:دو فلکه زیر کابین و دو فلکه روی قاب وزنه
و….
به طور کلی در تمامی مدل های بالا سیستم بکسل بندی اینگونه میباشد که سر بکسل ها در بالای اورهد و زیر دال توسط فیکسینگ وصل پایین آمده بر روی فلکه های کابین چرخیده بالا میرود از روی فلکه موتور رد شده و به پایین یرمیگردد از روی فلکه قاب وزنه چرخیده و به سمت بالا بر میگردد و دوباره زیر دال توسط فیکسینگ مهار میشود.
در سیستم تعلیق دو به یک فشار روی موتور بسیار کمتر است به طوری که در پروژه هایی با توقف های مساوی و ظرفیت مساوی میتوان با تغییر سیستم تعلیق یک به یک به دو به یک از موتور با توان بسیار پایین تری استفاده کرد.
دلیل تنوع و تغییر بین تعداد فلکه ها و جایگذاری آنها در پایین یا بالا این است که بتوان با در نظر گرفتن جایگذاری ریل های کابین و قاب وزنه پیچش سیم بکسل نحوه نصب موتور و … بهترین و کم اصطحلاک ترین نحوه نصب انتخاب و اجرا شود .

در سیستم سه به یک و چهار به یک »  سیستم بکسل بندی تقریبا به همین صورت است اما با این تفاوت که تعداد فلکه های هرزگرد و نحوه جایگذاری آنها متفاوت میباشد.

براساس اجرا و جایگذاری ریل ها :

در بحث جایگذاری ریل ها که غالبا به دو دسته وزنه بغل و وزنه پشت تقسیم میشوند میتوان اینگونه توضیح داد که به دلیل نیاز قسمتی از چاه برای نصب ریل وزنه و حرکت قاب وزنه داخل چاه با توجه به نقشه ساختمان و میزان فضایی که برای چاه آسانسور در نظر گرفته شده است.

با محاسبه میزان عرض و عمق چاه میتوان از سیستم وزنه بغل یا وزنه پشت استفاده نمود و در سیستم وزنه بغل ریل وزنه در کنار کابین حال سمت چپ یا راست نصب میگردد و نیاز به عرض چاله بیشتری خواهد بود و در سیستم وزنه پشت ریل وزنه دقیقا پشت کابین و رو به روی درب طبقات نصب میگردد در این مدل نیاز به عمق بیشتر چاله باشد و این مدل بیتر عمق چاله را در بر میگیرد